Steenhuis Beton B.V.
  1. Home   »  
  2. Ontwerp   »  
  3. Werkwijze

Werkwijze

De productie van betonnen elementen is een cyclus die zich iedere dag weer herhaalt. In de ochtend wordt gestart met het lossen van de mallen die de dag ervoor zijn gestort. Na eventuele nabewerking vinden de elementen hun weg naar het opslagveld.

De mallen waarin onze elementen gemaakt worden, worden schoongemaakt en in-geolied. Het oliën zorgt ervoor dat de elementen beter loskomen van de mal. Vervolgens worden alle instortvoorzieningen in de mal verwerkt, wordt de wapening in de mal gehangen en is de mal klaar om volgestort te worden. De betonmortel maken we in onze eigen betoncentrale. Betonmortel kan gemaakt worden in verschillende kleuren en met verschillende toeslagmaterialen. Nadat de mal is volgestort en het beton voldoende sterkte heeft ontwikkeld, kan het verder worden bewerkt. We werken de nog ruwe stortzijde van het element dan glad af.

Tijdens het productieproces worden mallen en wapeningsnetten gebruikt die we zelf produceren. De productie van de wapening vindt plaats in drie fasen. De eerste fase is het richten van het betonijzer. Het ijzer komt op grote rollen aan en moet gericht worden zodat er rechte staven ontstaan die bewerkt kunnen worden. In de tweede fase buigen we de staven in de juiste vorm. In de derde fase lassen we de staven tot een wapeningsnet dat in de betonmal gehangen kan worden.

De mallenproductie kan worden onderverdeeld in twee categorieën. We kennen standaard en niet-standaard mallen. Standaard mallen worden voornamelijk ingezet bij de productie van trappen. Deze mallen worden steeds weer aangepast. Niet standaard mallen worden helemaal opnieuw opgebouwd. De tijd om een nieuwe mal te maken kan variëren van een dag tot zelfs weken.

Aan ons productieproces gaat altijd een uitgebreide engineering vooraf. Van ieder element worden op basis van bouwtekeningen productietekeningen gemaakt. Daarnaast wordt ieder element constructief doorgerekend. De productie start pas na akkoord van de opdrachtgever.